Ознака: рацин

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Велес е роден македонскиот композитор Стефан Гајдов од кого музика и фолклор учел и поетот Кочо Рацин

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Роден е поетот Рацин, кој запишал „и Србите и Бугарите создадоа цели научни институти за да владеат со Македонија“

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: На Лопушник е убиен поетот Кочо Рацин, а во Вавилон смртта го победи големиот и непобедив Александар Македонски

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Роден е поетот Кочо Рацин, кој вели „и Србите и Бугарите создадоа институти за да го докажат правото да владеат со Македонија“

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Роден е македонскиот поет и револуционер Кочо Рацин кој вели „за мене е важно дека оваа земја се вика Македонија“

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Пред 111 години е роден македонскиот поет и револуционер Кочо Рацин

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во 1939 г. во Хрватска излезе „Бели мугри“ од Кочо Рацин, антологија на болките и страдањата на македонскиот народ