Турција е на добар пат да стане едно од најголемите упоришта за криптовалута во светот, пишува Коинтелеграф.

Според истражувањето на агенцијата Статист, 20 отсто од Турците имаат контакт со дигиталните валути, што е најголем процент во светот.

Друго истражување, пак, покажува дека уште во април 2015 година 45 отсто од Турците чувале дигитални валути за иднината, додека европскиот просек е само 28 отсто.

Исто така, 56 отсто од Турците се изјасниле дека користат мобилни апликации за плаќање. Во европски рамки тоа е 33 отсто.