Убиено мече, бидејќи почнало да се однесува премногу пријателски со луѓето.

Посетителите на парк во Вашингтон често му давале храна и се фотографирале со него, и покрај тоа што администрација на паркот конкретно побара тоа не го прават.

Мечето премногу се опуштило покрај луѓето и на крајот морале да го убијат оти, како што објаснуваат од паркот, со тоа се зголемила опасноста тоа да нападне човек.

Пред евтаназијата, работниците на паркот се обиделе да го преселат 45 килограми тешкото мече во друг дел од паркот, далеку од посетителите, но тоа се враќало следниот ден, бидејќи било навикнато посетители на паркот да му оставаат големи количества храна. Како што пишуваат медиумите, мечето дури и не се обидело да избега кога работниците на паркот му се приближиле.

„Ова е класичен пример зошто ги предупредуваме луѓето да не ги хранат дивите животни. Тие се совршено способни да најдат храна за себе. Иако имате добри намери, никогаш не смеете да ги храните. Оваа мечка беше премногу навикнати на луѓето и така ги загрози, па моравме да го отстраниме “, објаснува биологот Курт Лејсен.