Унгарскиот портпарол Золтан Ковач, на својот блог на веб страницата www.abouthungary.hu , ги претстави најчесто поставуваните прашања и одговори поврзани со барањето на азил во Унгарија од страна на поранешниот премиер на Република Македонија, Никола Груевски.

Овие денови се поставија многу прашања до Владата на Унгарија откако официјално потврди дека Никола Груевски поднел барање за азил до унгарските власти во Будимпешта. Барањето на Груевски за азил е оценето во Канцеларијата за имиграција и азил согласно унгарското и меѓународното право.

Ова се најчесто поставуваните прашања и одговорите на истите:

1. Како поранешниот премиер на Македонија побара азил?

Поранешниот премиер Груевски својата намера да побара азил во Унгарија на едно од странските дипломатски позиции на Унгарија, ја прогласи надвор од Република Македонија, според министерот Гергели Гулаш, на прес-конференцијата во четвртокот.

2. Зошто поранешниот македонски премиер побара азил?

Барањето за азил е направено, според барањето, поради прашања за фер судски процес во Македонија и поради закани за неговиот живот.

3. Зошто му било дозволено да поднесе барање за азил кое ќе биде разгледувано во Будимпешта?

Случајот се однесува на поединец кој повеќе од десет години служеше како премиер во неговата земја и побара политички азил. Тоа е исклучителна ситуација, и во тој случај, преседанот сугерира дека вонредните случаи како овој се вонредно разгледувани.

Од безбедносни причини, релевантните унгарски власти, а не Владата на Унгарија, одлучија да му се дозволи на поранешниот премиер Груевски да го поднесе своето барање за азил и да биде разгледувано во Будимпешта.

4. Како ја напуштил својата земја и стигнал до Унгарија?

За тоа како тој заминал од Македонија, унгарските државни власти немаат никаква поврзаност. Меѓутоа, важно е да се додаде, бидејќи тоа не е општо познато и извештаите во медиумите го игнорираа овој детаљ, дека граѓаните на земјите од тој регион можат да патуваат меѓу земји без пасош, користејќи само лична карта.

Штом тој побара азил, релевантните унгарски државни органи го добија барањето и од безбедносни причини одлучија неговиот случај да биде разгледан во Будимпешта.

5. Зошто не можеше да почека во една од транзитните зони како што е чекаат одлука за барање на азил и многу други мигранти на јужната граница на Унгарија?

Унгарската граница и имиграција, како и безбедносните агенции – а не владата – одлучија дека, од безбедносни причини, Груевски треба да го поднесе своето барање во Будимпешта и да го разгледа во Будимпешта.

Повторно, станува збор за поранешен премиер, кој тврди дека имал закани за неговиот живот и немал фер судски процес. Ова е исклучителен случај.

6. Но, Унгарија ја смета Македонија за безбедна земја, каде владее правото. Со дозволување на поранешниот премиер да влезе во Унгарија и со оглед на неговото барање за азил, дали Унгарија го погази судскиот систем во Македонија?

Не, Унгарија доби барање и го оценува. Ова барање за азил е правно прашање. Ќе биде одлучено во согласност со унгарското и со меѓународното право. Владата на Унгарија и унгарските државни органи во никој случај, со примање на барањето, не делуваа со предрасуди кон институциите или официјалните одлуки на Македонија.

7. Ако владата на Македонија побара Унгарија да го екстрадира поранешниот премиер Груевски, дали Унгарија ќе го предаде?

Тоа е правно прашање. Унгарија нема добиено официјално барање за екстрадиција, но доколку го добие, ќе ја следи соодветната законска процедура.

8. Дали Унгарија доби повратни информации од други земји-членки на ЕУ или НАТО во врска со одлуката на Унгарија за примање и оценување на ова барање за азил?

Како што предметот не ги засега, не, немаме добиено.

9. Дали премиерот Орбан се сретнал со поранешниот премиер Груевски по барањето и откако поранешниот премиер пристигна во Унгарија?

Не, ниту еден таков состанок не се случи.