Изводот од матичната книга на венчани од венчавката на Јосип Броз Тито и Јованка Будисављевиќ во Илок во вилата Дунавка откри дека Тито никогаш не се преставувал како Југословен , туку како Хрват. На местото каде требало да биде запишано неговата професија било празно.

Прво што се забележува кога ќе се види „венчаницата“ на Брозови, ако се исклучи големата разлика во години меѓу сопружниците, е тоа дека кумови на венчавката на претседателот Тито и Јованка биле истакнатите комунисти Александар Ранковиќ и Иван Гошњак.