Претседателот Вучиќ се одлучи на овој потег поради насилството што полицијата на Аљбин Курти го спроведува врз српскиот народ во Звечан, Зубин Поток и Лепосавиќ.

Тој, исто така, побара од НАТО итно да направи напор за крај на насилството врз Србите.

Косовските полицајци денеска пред пладне ги опколија зградите на општините Зубин Поток, Звечан и Лепосавиќ, по што се огласија сирените за тревога.