ЗАТВОРЕНИ СИТЕ ПРЕМИНИ: Финска постави двојна ограда на границата со Русија

/ 30.11.2023

Финските власти поставија систем на двојни засилени огради на границата со Русија, покрај која сите гранични премини останаа затворени.

„Во моментов граничните премини се затворени. Поставени се бариери и на државната граница и во внатрешноста. Доколку пристигнат луѓе, ќе ги насочиме до каде можат легално да влезат во Финска“, изјави потполковник Јуко Лукари, заменик командант на граничната стража на југоисточна Финска.

Лукари рече дека луѓето доколку се приближат до границата од руска страна, финските граничари „ќе им го покажат патот“, но доколку се „во особено ранлива позиција“, тие ќе бидат подготвени „да ја извршат својата должност и ќе се погрижат за нивно пренесување на финска страна“.

Тој додаде дека финските граничари и нивните колеги од Фронтекс, агенцијата за гранична контрола на ЕУ, веќе се „фокусирани на важни делови од границата“.

Лукари посочи дека во случај на обид за пробивање на границата, безбедносните сили ќе ги преземат сите неопходни мерки за „да ја задржат ситуацијата под контрола, да ги насочат луѓето и да спречат насилни дејствија“.

На 18 ноември, Финска затвори четири гранични премини на својата источна граница со Русија.

Финската министерка за внатрешни работи Мари Рантанен изјави дека одлуката ќе остане на сила до 18 февруари следната година.

Портпаролот на финската гранична стража Мати Сарасма прецизираше дека железничкиот сообраќај меѓу Финска и Русија нема да биде во прекин.


Од истата категорија