Претседателот на Украина, Володимир Зеленски денеска изјави дека Русија може да создаде нови кризи на Балканот и во Молдавија, за да го сврти вниманието од војната во Украина.

– Денес сите зборуваат за кризата на Блискиот Исток. Но, како што искрено кажав, овој проблем не е од вчера. Не е ни од завчера. Сите знаат за овој долгогодишен конфликт и војна, но никој не сака да стави крај. Сигурни сме дека зад војната на Блискиот Исток стои Русија со нејзиниот сојузник Иран, наведе Зеленски.

Тој додаде дека „треба да се обрне внимание на Балканот“.

– Верувајте ми, добиваме информации, Русија има долгорочен план. Блиски Исток, ќе биде и Балканот, ако светските сили сега ништо не направат, ќе има нова експлозија, посочи Зеленски.

Тој тврди и дека Москва ја поткопува ситуацијата во поранешна советска република, Молдавија.

– Дека нешто не е во ред се виде на изборите. Изборите треба да се прогласат за неуставни. Да се уништи актуелната Влада, која е проевропска, истакна Зеленски.