Акциите на „Амазон“ скокнаа за 15% – Безос е повторно најбогат на светот

/ 02.04.2024

Џеф Безос можеби не е толку често на насловните страници како Тесла и Илон Маск, но цената на акциите на Амазон малку ја надмина Тесла оваа година.

Подемот на акциите на Амазон доведе Безос да го надмине Маск на листата на најбогати луѓе во светот.

Иако Амазон го започна животот како онлајн продавница, таа брзо се прошири за да го вклучи својот високопрофитабилен оддел за веб-услуги на Амазон (AWS). Компанијата исто така ја прошири употребата на вештачка интелигенција во своите производи. Амазон користеше генеративна вештачка интелигенција во својот асистент Alexa и го создаде Rufus како генеративен асистент за купување со вештачка интелигенција. Amazon Bedrock се користи за изградба на апликации за вештачка интелигенција на облакот AWS.

Во ноември 2023 година, компанијата го претстави својот нов чип, кој се користи во комбинација со чиповите NVIDIA. Компанијата има и чет-бот наречен „Amazon Q за компании“, кој на крајот би можел директно да се натпреварува со ChatGPT поддржан од Microsoft и Gemini на Google.

Затоа, инвеститорите гледаат на Амазон како акција која најверојатно ќе има корист од развојот на вештачката интелигенција и чиповите што ги нудат NVIDIA, ARM и AMD.

„Blue Origin“ на Безос директно се натпреварува во вселенската индустрија со „SpaceX“ на Илон Маск, и двајцата сакаат да ги вратат луѓето назад на Месечината со свое вселенско летало. Наводното ривалство стана јавно во 2013 година, откако Blue Origin поднесе протест против SpaceX за да ги намали неговите шанси да обезбеди договор со НАСА.


Од истата категорија