Денеска почна новата учебна година во училиштата во Македонија, кои за 18 години основните училишта примаат 60.000 ученици помалку.

Според Заводот за статистика во учебната 2000/201 година вкупниот број на основци бил 249.375 ученици, а во оваа учебна година вкупниот број на ученици во основните училишта изнесува 188.102 ученика.

На графиконот можете да погледнете како паѓал бројот на ученици од година во година.