Шана Стајми и нејзиното семејство знаеле дека нивната кучка, бела германска овчарка, очекува кученца. Но, тие не знаеле дека има едно посебено изненадување.

Откако кучката родила три кутриња, нејзините сопственици останале со отворени усти кога на свет излегло четвртото, зелено кутре.

„Почнав да паничам бидејќи кученцето беше зелено“, се сеќава Шана.

Тоа зелено кутре беше неописливо различно од другите кутриња. По краткото истражување, Шана открила дека не треба да паничи поради неговата зелена боја.

Кучето го доби името Хулк поради неговата посебна боја и незаситен апетит. „Тој беше многу зелен и многу лут“, вели Шана, „Така тој стана Хулк“.

Иако ова е малку необично, Хулк не е првото зелено кутре. Виновник за ова е ретка појава наречена биливердин.

Биливердин е зелен пигмент, кој се наоѓа во жолчката и предизвикува зелената боја да биде сина. Ветеринарите се сомневаат дека биливердинот од постелицата може да се откине при раѓањето и да се помеша со амнионска течност. Оваа течност се апсорбира во крзното и се добива зелено кутре.

Но, кученцето нема да остане зелено засекогаш. Неговата боја ќе се измие со тек на време. Иако зелените кучиња се ретки, има неколку случаи кога се појавиле.

Во 2017 година, златен ретривер роди зелено кутре по име Форест (шума).

Истата година, друг златен ретривер роди зелено кутре, а неговата сопственичка имаше реакција слична на онаа на Шана.

Таа рече: „Бев многу загрижена кога се роди. Но, ние сме многу среќни што сите девет кутриња се здрави “.