На 4-годишниот Џаспер Мацоко кон крајот на минатата година му била дијагностицирана ретка форма на мозочен тумор и бил хоспитализиран.

Неговите другарчиња од градинката Реддинг Корпорејшн во Реддинг, Калифорнија не го заборавија.

„На децата им недостасува и секој ден зборуваат за него“, вели Беки Хаскинс, мајка на едно од децата од градинка и организатор за прибирање финансиски средства.

„Тој е една од најслатките души кои сум ги сретнала, а и неговото семејство исто така“, вели. Беки.

Училиштето организирало продажба на топло какао за да собере пари за третман на Џаспер, а досега се собрани повеќе од 10.000 американски долари со помош на родители, локални продавници и заедницата.

„Тоа беше ден кој никогаш нема да го заборавам“

„Тие сакаа да му помогнат на Џаспер на кој било можен начин“, вели Хаскинс и додаде „беше ден што никогаш нема да го заборавам“.

Учителката од предучилишна возраст на Џаспер, Џесика Стивенс, рече дека некои од нивните клиенти имале свои борби со рак, а некои го победиле. „Толку многу солзи беа пролеани во тие шест часа“, рече Стивенс. „Ова искуство на нешто најубаво во кое сум учествувала“.

Мајката на Џаспер, Шелби изјави дека 4-годишникот е опериран во петок и ќе започне со третман повторно следната недела.

Шелби вели дека му ги чита на Џаспер пораките кои му ги испратиле пријателите.

Покрај штандот со топло какао, повеќе од 350 донатори собраа 30 000 американски долари на страницата GoFundMe за семејството на Џаспер.

Овие деца докажаа дека не постои старосна граница за да се покаже љубезност кон другите. Тие се одлична инспирација за другите деца на нивната возраст и за целиот свет.