Славниот американски џез музичар, Бени Гудман, во својот богат репертоар ја има и македонската песна „Не си го продавај Кољо чифликот“. Гудман, познат како „кралот на свингот“ (King of Swing), во 1959 година ја има преработено македонската народна песна „Не си го продавај Кољо чифликот“.

Гудман имал посебен афинитет кон македонскиот фолклор говори и податокот дека во 1971 година издал албум со македонски песни и танци.