Регионот ја преброди енергетската криза со капацитети изградени од времето на поранешната држава Југославија. Требаше да се случи криза, за политичарите да сфатат колку е важно да се инвестира во енергетски капацитет кои се дефинираат како стратешки, истакна претседателот на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) Марко Бислимоски, на панелот „Како да се стигне до ветената земја на зелена енергија“ што е во рамките на меѓународниот настан „Лидерски дијалог во Југоисточна Европа “ 2023 Beyond International Expo, што се одржува во Солун.

-На крајот од кризата можеме да заклучиме дека стабилноста во испораката не беше доведена во прашање, туку цената која беше неколку кратно зголемена на берзите беше клучен тригер за компаниите да започнат со агресивното инвестирање во обновливи извори. За само една година, инсталираниот капацитет преку приватната иницијатива е зголемен за 8 отсто, а ова година очекуваме да стигне и до 15 отсто. Елдорадото на инвестиции во обновливи извори ја намали увозната зависност на земјава која од 30, сега е намален на само 11 отсто, изјави Бислимоски.

Соговорниците од енергетскиот сектор, меѓу кои и универзитетските професори, како и високи политички претставници од земјите од регионот се сложија дека кризата ја „разбуди“ Европа која, пак, подготви економски – инвестициски план со фокус на енергетиката и финансиски пакет за поддршка за економиите за амортизација на ефектите од енергетската криза кои се директна последица од војната.

-Ние, како држава имплементиравме се што бара Европската Унија од нас кога е во прашање енергетиката, затоа верувам дека ЕУ драматично ќе ја зголеми финансиската поддршката кон земјите од Балканот, рече Бислимоски.

Меѓународниот настан „Лидерски дијалог во Југоисточна Европа “ 2023 Beyond International Expo, се одржува од 24 до 26 мај во Солун.