Пратениците на партијата на Сара Вагенкнехт и мнозинството пратеници на Алтернатива за Германија (АфД) го бојкотираа говорот на Володимир Зеленски во Бундестагот.

Унијата Вагенкнехт објави соопштение во кое се вели дека Зеленски „придонесува за исклучително опасна спирала на ескалација“, додека од АфД нагласија дека „одбиваат да слушаат говорник во маскирна униформа чиј мандат е истечен“.