Министерството за труд и социјална политика соопшти дека согласно Законот за празниците, 8 септември (недела), Денот на независноста, односно 9 септември (понеделник) е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија.

Од Министерството на граѓаните им го честитаат Денот на независноста.