Нашата најважна мисија е да ги задржиме младите таленти, генерацијата што доаѓа – дома. Градењето ѕидови нема да помогне!

Ова го порача денеска шефот на дипломатијата Никола Димитров во неговото воведно обраќање пред претставниците на младинските организации на јавната дебата „Регионална соработка во Западен Балкан: Нов предизвик или нова можност!” која се одржа денеска во Скопје.

-Мораме да создадеме услови младите да најдат добри работни места засновани врз нивната способност, низ фер натпревар на еднакви шанси. Да обезбедиме услови  да не го бараат европскиот пат во странство, туку да најдат европски начин на живот дома. Ние сакаме да извезуваме стоки и услуги наместо човечки потенцијал. Постигнавме очигледен напредок, нашето општество денес е многу различно од општеството пред неколку години. Не сме спремни за членство, но спремни сме да зачекориме по патот. Сега ни треба потврда и охрабрување од ЕУ. Ако го направиме тоа како што треба, ова може да биде двојна победа за сите, порача Димитров.

Настанот е во организација на Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и Агенцијата за млади и спорт и на истиот присуствуваат претставници на земјите-учеснички во процесот на соработка во рамки на RYCO, претставници на регионалните младински организации, како и амбасадори и претставници на дипломатскиот кор.

Можеби треба да се потсети дека, во борбата што актуелната власт ја води за обезбедување европски услови за живот во Македонија, токму ќерката на Димитров лани беше добитничка на државна стипендија во износ од 40.000 евра за заминување во Холандија, поради школување.