Германската влада годинава одобри продажба на оружје на Саудиска Арабија во вредност од нешто помалку од половина милијарда евра, така што кралството е втор по големина купувач по Алжир, покажува документ на Министерството за економија, во кој имала увид германската агенција ДПА.

Берлин одобрил продажбата на оружје во вредност од 416,4 милиони евра за Саудиска Арабија, која спроведуваше воздушна кампања во Јемен за поддршка на нивниот авторитетен претседател од 1 јануари до 30 септември, објави Министерството, како одговор на барањето за информации поставено од опозициски политичар .

Само Алжир е поголем купувач на оружје од Германија оваа година, а германската влада ја одобри продажбата на оружје за таа северноафриканска земја во вредност од 741,3 милиони евра.