Актерката Тара Рид се отвори за нејзините одлуки да не се омажи и да нема деца и верува дека тоа можело да има негативно влијание врз нејзината кариера.

47-годишната актерка отворено зборуваше за притисоците кои ги чувствувала да основа семејство и да се омажи, а исто така верува дека би имала „поголема“ кариера доколку би го избрала тој пат. Говорејќи во неодамнешното интервју со Дерек Варбертон, ѕвездата на „Американска пита“ изјави за списанието „Варбуртон“ дека автоматски сте „осудени“ ако се откажете од раѓањето деца и останете во брак.

„Не сум омажена, немам деца… и мислам дека во Холивуд, ако немаш деца или не си во брак, те осудуваат. Затоа што се уште мислат дека си таа девојка за забава од пред 40 години. Но, одеднаш, ако имате дете и се омажите, сите ќе помислат: „Ох, целата е порасната, кул е“, рече Рид.

Рид верува дека не успеала да ја разниша својата репутација на „лоша девојка“ затоа што немала деца ниту се омажила. Осврнувајќи се на општествениот притисок врз жените да имаат деца, таа продолжи: „Што ако не можете да имате деца или што ако не сакате да се омажите? Не можете повеќе да ги судите луѓето за тоа. И тоа е единственото нешто што мислам дека е навистина неправедно во нашето општество“.

Актерката додаде дека лично е отворена за идејата да стане сопруга или мајка, но ги повика луѓето да се повлечат и да ѝ дадат одредена приватност кога станува збор за толку деликатно прашање.

„Ако тоа треба да се случи, ќе се случи, но не можете да продолжите да ги вовлекувате луѓето во тоа. За да го надминете тоа, има и други работи за кои треба да се зборува. Мислам дека луѓето треба да ја остават својата приватност на мира кога станува збор за тоа ниво на лични работи“, рече Рид.

Рид вели дека се чувствувала како медиумите да ја казнуваат поради нејзината наклонетост за „кршење шишиња и добро време“, иако всушност никогаш не направила ништо лошо. „Никогаш не добив ниту билет за брзо возење“, рече таа.

Уште во јуни 2021 година, Рид откри дека одлучила да замрзне јајца за „дефинитивно да постои можност“ да има деца еден ден – но не изгледала толку сигурна дали тоа е нешто што го сака, ѝ кажа на новинарката Алисон Кугелди дека во моментов таа „не е ниту за не, ниту за да“.

„Ако е замислено, ќе се случи. Ако не, многу ми е удобно таму каде што сум“, изјавила актерката.