Експремиер Симеон Сакскобурготски треба да побара прошка од Македонците како директен наследник на династијата која беше поврзана со депортацијата на Евреите од Беломорска Тракија и Вардарска Македонија. И така Бугарија да се обиде да ја затвори страницата на историјата што македонските националисти ја користат како аргумент во нападите против нашата земја, предложи во емисијата „Ова утро“ на БТВ експертот за национална безбедност и поранешен министер за одбрана на Бугарија, Бојко Ноев.

– Постои една личност која може да проговори, да побара прошка. Неговото име е Симеон Сакскобурготски. Тој е директен потомок на династијата која, кога Евреите беа депортирани, имаше директна врска со таа депортација. Бугарија мора да ја затвори оваа страница, а Сакскобурготски, кој е поранешен премиер и не успеа тогаш во тоа својство, сега да го направи тоа по повод 80-годишнината од депортацијата, ја објасни Ноев својата теза.

Тој повика Бугарите да престанат да ги закопуваат главите во песокот како ноеви кога се зборува за непријатната тема.

– Во март оддаваме почит на спасот на бугарските Евреи и, се разбира, на Евреите кои беа иселени од Беломорска Тракија и од Вардарска Македонија и беа испратени во логорите на смртта. Бугарските власти во тоа време беа соучесници и мора да признаеме, не можеме повеќе да ги криеме главите како ној во песок, рече поранешниот министер за одбрана, Ноев.

Ова е единственото прашање што македонските националисти го користат во нивниот систем на обвинувања против Бугарија, додаде Ноев, кој смета дека ова е можност за расчистување на односите за ова чувствително прашање.

Тој го повика поранешниот премиер и уште повеќе поранешен крал да оди во болница и да го посети Христијан Пендиков, кој, според неговите зборови, „се жртвувал за името на таткото на Сакскобурготски и за да се декларира како Бугарин“. Ова би бил важен морален гест, смета аналитичарот.

– Претепаниот Бугарин – ова момче било во клуб кој го носи името на таткото на Симеон Сакскобурготски (Цар Борис Трети). Македонските власти го нарекуваат таткото на Сакскобурготски ‘фашист’“, додаде Ноев.