Италијанска пекарница планира да продава леб направен од прав од преработени штурци или леб од брашно од штурци.
Веста доаѓа откако Европската комисија минатиот месец пресуди дека делумно ги обезмастени домашни штурци во прав (acheta domesticus) може да се пласираат и продаваат како прехранбени состојки во ЕУ. Овој (штурец) „прав“ понекогаш се користи како додаток за да се направат производите побогати со протеини.
Енрико Мардокко, готвачот кој раководи со Tellia, локален синџир ресторани во Торино, во понеделникот за италијанските медиуми изјави дека експериментирал со мешавина од сицилијански зрна за време на тестовите за печење за да го „омекне вкусот“ на инсектите, односно на штурецот.
Весникот „Кориере дела сера“ ја цитираше неговата изјава дека е особено задоволен од „кората и опсегот на вкусови“. Тој изјави дека вкусот го потсетува на лешник!
Мардоко очекува регулаторите на ЕУ да дозволат локалната фарма, која увезува прашок од штурци од Виетнам и го продава како добиточна храна, исто така да го прилагоди прашокот за човечка исхрана.
– Сакам мојот леб да го ставам во производство на почетокот на март, објасни готвачот.
Тој додаде дека поради повисоките трошоци за производство и поради фактот што лебот ќе се прави по нарачка, цената ќе биде околу 18-20 евра (19-22 долари) за килограм. „Свесен сум дека тоа ќе биде ниски производ“.
Инаку, ако не знаете, обработените штурци веќе се користат како состојки во некои земји од ЕУ. Фалко, компанија со седиште во Алифе во јужна Италија, продава крекери направени од прашок за крикет наречен Crick Crack.
– Можеби ќе се налутите од помислата да јадете инсекти, но штурците се всушност нова здрава храна која лесно може да се сокрие во вкусни производи, вели компанијата на својата веб-страница.