Мирисните екстракти од растенијата (етеричните масла) низ векови, па и денес, се користат за лековити цели. Така, додека лавандата релаксира и смирува, еукалиптусот го бистри умот и дава енергија.

Мирисот на лавандата не успива, мирисот на лимонот не разбудува, мирисот на циметот не прави креативни, ружата не смирува, а ванилата не охрабрува.

Овде може да ги видите основните тераписки својства на некои растителни екстракти (етерични масла).

– Намалување на болка предизвикуваат: бергамот, џумбир, лаванда, мајоран, мелиса, римска камилица и рузмарин.

– Антидепресивно дејство имаат: бергамот, камилица, иванско цвеќе, гераниум, јасмин, лаванда, мелиса, дероли, ружино дрво, кедар, јиланг-јиланг, сандал, портокал.

– Антивоспалително дејство: бергамот, камилица, еукалиптус, мелиса, мента, иванско цвеќе, сандал.

– Антисептици се: сите ароматични масла, во помала или поголема мерка делуваат антисептички. Сепак најефикасни се: бергамот, еукалиптус, боровница, лаванда, рузмарин, сандал, цимет.

– Бактериостатски ефект имаат: баргамот, еукалиптус, боровница, лаванда, рузмарин.

– Антивирусно делување имаат: лимон, лаванда, гераниум, бибер и еукалиптус.

– Фунгицидно дејство (за лекување на габични заболувања) имаат: лаванда, мирта, гераниум, лимон.

– Забрзано заздравување на рани: бергамот, камилица, лаванда, мирта и чајевац.

– Дуиретици: камилица, кедар, чемпрес, темјан, гераниум, боровница, рузмарин, сандал, бергамот.

– Подобрување на варењето: бибер, нероли, џумбир, боровница, лаванда, лимон, мандарина, мајоран, нане, камилица, рузмарин.

– Седативно (смирувачко) дејство: камилица, лаванда, нероли, мајоран, јиланг-јиланг, чемпрес, боровница, бергамот, темјан, мелиса, рузмарин, иванско цвеќе, нерли и сандал.

– Антихипертензивно дејство: лимон, лаванда, мајоран, мелиса, иванско цвеќе, јиланг-јиланг.

– За низок крвен притисок: рузмарин, иванско цвеќе, изоп.

– За хормонска равнотежа: нероли, иванско цвеќе, чемпрес, лаванда, лимон, бор, камилица, сандал, гераниум.

– Поттикнување на регенерацијата: Регенерацијата ја поттикнуваат повеќето ароматични масла, а особено: лаванда, мирта и темјан.

– Тонизирачко дејство: Тонизирачки делуваат (го зајакнуваат организмот или некои негови органи): босилок, бибер, камилица, темјан, гераниум, боровница, лаванда, мајоран, мирта, мелиса, нероли.

– Стимулативно дејство (ја зголемуваат општата активност на организмот или на поедини органи): бибер, еукалиптус, гераниум, мента, рузмарин, нероли, џумбир, мелиса, камилица, јиланг-јиланг.

– Ја намалуваат телесната температура: бергамонт, камилица, еукалиптус, мелиса, чаевец и мента.

– Ја смируваат кашлицата: сандал, лаванда, темјан, бор, елка, гераниум.

– Го зајакнуват нервниот систем: камилица, лаванда, мајоран, мелиса, румарин и изоп.

– Го зајакнуваат имунитетот: лаванда, чаевец и повеќето други ароматични масла.

– Ја зголемуваат мисловната активност: босилок, рузмарин, мента, лимон и бергамонт.