Извршниот директор на српскиот Центар за заштита и помош на баратели на азил, Радош Ѓуровиќ, денеска изјави дека според проценките на организацијата во Србија дневно влегуваат околу 50 мигранти од правец на Македонија и околу 100 од Бугарија.

Ѓуровиќ за РТС изјави дека Србија нема капацитет да го спречи тој број луѓе и дека несреќата што се случи во Прешево покажа дека постои синџир на криумчарење мигранти и дека во него се вклучени луѓе од Србија и регионот.

„Никој ништо не ги прашува мигрантите. Тие се согласуваат на се и шверцерите го користат тоа. Овие луѓе ризикуваат од оправдани причини. Најчесто доаѓаат од Сирија и Авганистан, а условите за живот таму се многу тешки“, рече Ѓуровиќ.

Тројца мигранти загинаа во понеделник вечерта во сообраќајна несреќа кај Прешево, а меѓу 12-те повредени е и возачот, кој е уапсен под сомнение дека шверцувал луѓе, јавија белградските медиуми.

– Оваа несреќа е илустративна. Сè укажува на тоа дека луѓето се превезувале од правец на Македонија, под превезот на ноќта, брзо. Луѓето кои возат често се во паника да не бидат фатени, па грешат. небезбедното возење многумина ги чини живот, посочува Ѓуровиќ.

За шверцерите, додава тој, бегалците и мигрантите се всушност стока.

– Тие се обидуваат да пренесат што е можно повеќе од нив во еден обид. И ова е честа појава. Причината за ваквите несреќи, меѓу другото, е и тоа што честопати многу луѓе се во мал простор. Возилата често се приспособуваат за тоа цел, луѓето се стискаат внатре, објаснува Ѓуровиќ.

Настанот како несреќата во Врање е конкретна последица, посочува, на политиката на огради и туркање луѓе.

– Ако ги истуркате Сиријците и Авганистанците од Унгарија во Србија или од Србија во С. Македонија, не сте го решиле статусот на тие луѓе. Тие се заглавени, не се вратиле некаде каде што можат да продолжат со нормален живот. Тие се на само неколку стотини метри од огради, од граница.Тие луѓе немаат друга алтернатива освен да дадат се, да си ги ризикуваат животите, да бидат експлоатирани, додава Ѓуровиќ за РТС.

Кога станува збор за можното решение, Ѓуровиќ вели дека на Балканот би било полесно да се дише доколку Турција ги прифаќа мигрантите како порано што беше случај, со поддршка на ЕУ.

Според него, Србија е во тешка позиција, на работ на ЕУ.

– ЕУ има пакт за азил и миграција, кој е речиси усвоен, кој ќе бара и предвидува брзи процедури на надворешните граници, вклучително и нашите граници, а од друга страна, Србија не може да ја спречи миграцијата што доаѓа од Турција преку Грција. Бугарија и С.. Македонија, нема капацитет. Во оваа смисла, имаме стеснет простор за маневрирање и ситуацијата е сè понеизвесна, можам да кажам, и дека луѓето ќе остануваат тука, се плашам дека тоа е повеќе од јасно, заклучува Ѓуровиќ.

фото: архива