Елка Јачева Улчар од Институтот за македонски јазик „Крсте Петков Мисирков“ по повод прелогот за задолжително носење маска на отворено, ја нуди следната идеја, која според неа, веднаш ќе доведе до укинување на мерката:

„Искрено да ви кажам: ЈАС НА ОТВОРЕНО МАСКА НЕ НОСАМ!

А ако веќе морам, ќе ја носам само оваа.
И сигурна сум дека ако сите се одлучат за неа, Комисијата побргу ќе ни го ,,жртвува” здравјето, отколку добрите ни односи со нивните пријателите од јужнана република со едно име за дома, со друго за надвор, и трето што претендира на нашето.“