Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 28 март.

Денеска е Преподобен Иларион Исповедник.

Преподобен Иларион беше игумен на манастирот Пеликит, во близина на Хелеспонт. Прославен со дарот да исцелува и да чудотвори, свети Иларион заедно со своите 40 монаси беше прогонет во времето на иконоборечкиот цар Лас Ерменецот во еден затвор, во близина на Ефес и таму го заврши својот живот во 754 година.