Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 21 март.

Денеска е Преподобен Јаков Исповедник.

Свети Јаков е исповедник на православната вера во времето на иконоборството. За него се знае многу малку: дека бил епископ, многу се подвизувал во пост и молитва, а пострадал веројатно во времето на императорот Константин Копроним.