Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 април.

Денеска е Преподобен Јосиф Песнописец.

Овој Јосиф потекнуваше од Сицилија. Подоцна дојде во Солун и таму се замонаши. Во Цариград отиде по молба на Григориј Декаполит, кој беше восхитен од добродетелите на овој смирен монах и голем поет. Во време на иконоборечката криза преподобен Јосиф беше заточен од еретиците шест години на островот Крит, а откако помина шумот на оваа ерес, тој повторно се врати во Цариград. Како голем духовник, кој најпрво самиот ги поминал сите скали во духовниот живот, светиот патријарх Фотиј го постави за духовник и исповедник на цариградското свештенство. Се упокои мирно во 883 година.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Св. Мапалик.

Во северна Африка, бискупот свети Кипријан во своите записи ги спомнува свети Мапалик и неговите другари, маченици на прогонствата на Дечиј во 250 година. Мапалик умрел за време на мачењето. Свети Кипријан за верата на мачениците пишува: ” Бевте измачувани се до постигнувањето на вечната слава…” Примерот на свети Мапалик и неговите другари маченици покажува дека секогаш во верата треба да бидеме верни и да бидеме подготвени да се жртвуваме за неа.