Европската комисија за превенција на тортура и нечовечко однесување при Советот на Европа во најновиот Извештај за 2023 година нотира дека во Македонија со СДС и ДУИ од 2019 до 2023 годима нема никакво подобрување во односот на службите во затворите и полициските службеници на распитите, објави Курир.

Извештајот на Европската комисија потенцира дека пренатрупаноста на затворите не смее да биде изговор за амнестија, затоа што за истото има друго решение.

Извештајот нотира лошо однос со притворениците во притворските затвори.

Власта на СДС и ДУИ целосно го уништи системот.  Условите во затворите се дел од системот кој е корозиран.