Германската канцеларка Ангела Меркел в сабота ќе биде првиот шеф на германска влада по Адолф Хитлер која ќе го посети вагонот во кој во 1918 година беше потпишано примирје.

Хитлер таму отишол во 1940 година откако Франција беше поразена, додека Меркел планира мировна церемонија на која ќе се состане со францускиот претседател Емануел Макрон.

Необичното патување донело до тоа вагонот 2419Д да стане место каде е потпишано примирјето за Големата војна.

Примирјето било потпишано во шума во северна Франција бидејќи Германците претходно го нападнале седиштето на заедничката сојузничка команда.