Поранешниот претседател на Боливија Ево Моралес од Мексико Сити изјави дека САД му понудиле авион за да избега од Боливија.

Моралес,  претходно оваа недела, поднесе оставка под притисок по неколкунеделните протести и насилство по изборите на 20 октомври, кои му донесе победа, засенета од обвиненијата за измама.

– САД го повикаа министерот за надворешни работи (на Боливија) да ни понуди авион за да не однесе таму каде што сакаме. Бев сигурен дека тоа ќе биде Гвантанамо, изјави со насмевка Моралес.