Раководството на најсилната кошаркарска лига на светот – НБА, може да ја намали серијата на плеј-офот од седум на три натпревари во случај да продолжи сезоната 2019/20.

Во моментов, НБА лигата ги разгледува сите можни опции. Сопствениците на клубовите се надеваат дека лигата ќе може да одржи полноправен плеј-оф со 16 екипи и серија од седум натпревари, со празни трибини. Како последна можна опција е и одигрувањ ена само еден натпревар во плејофот.

НБА ја прекина сезоната поради пандемија на коронавирус. Сопствениците на клубовите очекуваат да продолжи сезоната на лето.