Од идната недела граѓаните може да очекуваат дополнување на листата поевтини производи, вклучувајќи ги и оние за хигена, како и одредени кондитооски производи кои повеќе се трошат, рече вечерва министерот за економија Крешник Бектеши.

Бектеши информира дека од утре до петок, сите маркети ќе треба да ја стават ознаката „гарантирана цена“ на поевтинетите производи за 10 отсто, согласно денеска донесената владина одлука.

Од утре, исто така, Државниот пазарен инспекторат (ДПИ) ќе биде на терен, а Бектеши лично, како што рече во телевизиско гостување, на инспекторите ќе им се придружи задутре.

Тој е убеден, како што рече, дека оваа мерка ќе даде резултат, како и дека со купување на овие за 10 проценти поевтини производи, ќе им се врати нешто во стандардот на граѓаните иако, потврди, од 1 август некои производи поскапеле повеќе од десет отсто.

Според министерот, се јавуваат производители на минерална вода, пиво и сокови кои сакаат да се вклучат во мерката за намалување на цените која засега важи само за основните прехранбени производи.

Ќе дадеме рок од една недела, да видиме како ќе се спроведува Одлуката. Од утре ДПИ ќе биде на терен, а јас од задутре и лично ќе им се придружам. Повеќе од убеден сум дека мерката ќе ги даде резултатите. Се забележа дека посебно по 1 август до денес, не само што се вратени маржите, туку и нелогично се зголемени цените на одредени производи. Утврдено е дека некои трговци сакаат тоа што им било план од почетокот на годината да го заработат по секоја цена, но во кризни времиња тоа не е дозволиво, посебно кога целиот товар е врз грбот на потрошувачите. Затоа одлучивме да ја донесеме оваа мерка. Гарантирам дека веќе нема да се носат „џентлменски“ мерки, како што ги нарекувавме, со усмен договор, туку мерките ќе бидат конкретни, објавени и јасни за сите граѓани да знаат точно што ќе следи. На дневна база ги следиме случувањата и затоа решивме производите да имаат ознака „гарантирана цена“ за потрошувачите полесно да ги препознаваат, потенцира Бектеши.

Министерот кажа и дека денеска добил многу повици од трговци и од големи маркети кои доброволно се пријавуваат да ја користат ознаката „гарантирана цена“ и да ги поевтинат производите. Посебно, рече, меѓу овие биле производителите на минерална вода и пијалаци.

Сакаат и тие да се вклучат во овие мерки. Се јавуваат производители на минерална вода, пиво, сокови кои сакаат да се вклучат во мерките кои важат само за основните прехранбени производи, истакна Бектеши.

Идната недела, најави, ќе се донесе ново законско решение за нефер трговски практики. Потсети и дека за евентуално предизвикување заблуди кај потрошувачите во однос на цените, измами или нефер трговски практики се предвидуваат забрана за вршење дејност или различни други казни и глоби кои се главно прекршочни.

Во законот за кој се земени предвид неколку верзии од држави членки на ЕУ, ќе се предвидуваат односите од производство до крајниот производ на полица. Има различни договори на трговците на големо со маркетите и директно наши производители дистрибуираат до маркетите. Таму има „фронт“ и „бек“ маржи, а тоа значи дека освен профитната маржа што ја става маркетот, има и „бек“ маржи, квартални, месечни и годишни кои прозводителот треба да им го плати на одредени ланци маркети и тоа може да го поскапи проозводот до 40 па и до 50 отсто. „Бек“ маржата не е видлива, но се плаќа од производителите, тоа сега ќе се доуреди со законот. Ако се донесе одлука за замрзнување цени или за утврдување рабат, тогаш е прекршување на закон, објасни Бектеши.

Во врска со акциските продажби на производите, министерот уште еднаш повтори дека ако причина е истекот на рокот на произвоот, тоа мора да биде наведено.