Во Русија, во Аргентина и во Непал денеска се потврдени првите случаи на сојот Омикрон на коронавирусот, а за време на викендот во Индија регистрирани се 21 случај на зараза.

Во Русија сојот Омикрон е потврден кај двајца патници кои се вратиле од Јужноафриканската Република.

И во Аргентина е регистриран сојот Омикрон кај лице кое допатувало од ЈАР на 30 ноември. Тој имал примено две дози вакцина против Ковид-19.

Во Непал денеска се потврдени два случаи на зараза со сојот Омикрон. Двете лица биле во контакт со 66 луѓе, но засега никој од нив не е заразен.