Русија поднела официјално барање седниците на Првиот комитет на Генералното собрание на Обдинетите нациии да не се оддржуваат во Њујорк, туку во Виена или Женева.

Оваа информација на руски Тасс му ја пренел неименуван дипломат, кој им изјавил „документот веќе е предаден“.

САД не и одобри визи на третина од руската делегација која требаше да присуствува на седницата на Првиот комитет на ОН. Првиот комитет на Генералното собрание на ОН за прашањата на разоружувањето традиционално почнува со работа во октомври и заседава речиси секој ден во текот на тој месец.