Војната достигнува до точка од која нема враќање кога ќе се прекршат сите правила, изјави шефот на една голема агенција за помош на ОН.

Имаше директни удари врз 17 објекти на Агенцијата на Обединетите нации за помош и работа од 7 октомври, каде што се засолниле илјадници раселени Палестинци, рече генералниот комесар Филип Лазарини, без да прецизира кој ги извршил нападите.

Меѓу нив беа и две училишта погодени во петокот и саботата, Ал Фалах/Зејтун и Ал Факура, каде што се засолниле до 11.000 луѓе, рече тој.

„Ова е уште еден доказ дека никој никаде не е безбеден во Газа. Уште еднаш беа погодени засолништата кои требаше да обезбедуваат безбедност и заштита на цивилите, при што загинаа многу луѓе, вклучително и деца“, рече Лазарини.

„Овие дела не само што се отворено против правилата на војната, туку покажуваат и целосно непочитување на човештвото.

„УНРВА редовно ги споделува координатите на овие згради со страните во конфликтот. Оваа маѓепсана војна достигнува точка од која нема враќање кога се кршат сите правила, со отворено непочитување на цивилниот живот“, заклучи тој.