Собранието на општина Цетиње денеска треба се изјасни за граѓанската иницијатива за враќање на манастирот Цетиње на Црногорската православна црква (ЦПЦ).

Иницијаторите на иницијативата наведуваат дека сопственикот на манастирот е „престолнината Цетиње“ и додаваат дека „светилиштето, чие враќање го бара ЦПЦ, е изградено од генерации Цетињани и Црногорци“, вклучувајќи ги и предците или дел од предците на потписниците на петицијата.

Манастирот Цетиње е формално-правно во сопственост на општина Цетиње, додека Митрополијата црногорско-приморска на Српската православна црква (СПЦ) тврди дека и припаѓа на неа.