Унгарскиот премиер Виктор Орбан изјави дека може да го поддржи холандскиот премиер во заминување Марк Руте за функцијата генерален секретар на НАТО доколку се исполнат одредени услови.

Руте мора да се извини за „навредливите забелешки“ што ги даде за Унгарија, рече Орбан во интервју за порталот „Мандинер“, финансиран од владата.

Тој, исто така, мора да се согласи дека Унгарија не мора да учествува во какви било воени мисии на НАТО насочени против Русија во Украина, рече Орбан.

Мандатот на актуелниот генерален секретар на НАТО, Норвежанецот Јенс Столтенберг истекува во октомври. Потребен е консензус на Алијансата од 32 земји за да се избере наследник.

Во моментов, сите земји-членки освен Романија и Унгарија го поддржуваат Руте.

Романија има свој кандидат за највисокото место во НАТО – претседателот Клаус Јоханис, чиј втор мандат завршува наесен и кој не може повторно да се кандидира.

„Ја поддржуваме Романија“, рече Орбан во интервјуто за Мандинер. Неговите коментари за предусловите за Руте очигледно се однесуваат на повлекувањето на кандидатурата на Јоханис. Унгарија е членка на НАТО од 1999 година.