Никој не може да излечи рак во светот, тоа е само мачење и ништо друго. А со свети Василиј Чудотворец сум доживеал најмногу случаи човек да се излекува од рак.

Човекот мора прво да се исповеда, свештениците го забораваат тоа. Тие треба да ја излечат душата, за да може телото да се излечи. Во месец јануари, доаѓа мајка со синот, кого ракот буквално го разнел, не може да оди, му паднала косата, сите влакна на телото, од тој тажен третман.

Го исповедам, ја читам молитвата, читам кратки молитви кај Свети Василиј, не ретко ја осветувам Евхаристијата. А потоа, го помазувам од кандилото на Свети Василиј и му велам да земе вода од Свети Василиј и осветено масло, да го користи, да пости и да се причести.

По 6 месеци, еден млад човек со руса, густа коса, црвеникава боја како да е кревач на тегови, рече: Ме познаваш ли отец? Воопшто не те препознавам, му одговорив.

А тој ми вели: Јас сум тој што дојдов во јануари во очајна состојба.

Кој би можел да го направи тоа? Бог преку своите слуги. И ниеден народ во светот нема светци освен православните. Можат да го залажуваат народот колку сакаат, но нема благодат на Светиот Дух, нема религија на светот освен православна.