Папата Франциск сугерираше дека можеби има начини да се благословат истополовите заедници, одговарајќи на петте конзервативни кардинали кои го предизвикаа да го потврди учењето на црквата за хомосексуалноста пред големиот собир на кој ЛГБТК+ католиците се на дневниот ред.

Ватикан вчера го објави писмото што Франциск го испратил до кардиналите на 11 јули, откако претходниот ден добил листа од пет прашања. Во него, Франциск сугерира дека таквите благослови може да се проучуваат без да се мешаат благословот со светотаинскиот брак.

Министерството „New ways“, кое се залага за ЛГБТК+ католиците, вели дека писмото „значително ги унапредува“ напорите за добредојде на ЛГБТК+ католиците во црквите.

Ватикан смета дека бракот е нераскинлива заедница меѓу маж и жена. Како резултат на тоа, тој долго време се противи на геј браковите. Но, дури и Франциск изрази поддршка за граѓанските закони кои ги прошируваат правните привилегии на истополовите сопружници, а католичките свештеници во делови од Европа прифаќаат истополови заедници без критики од Ватикан.

Одговорот на Франциск до кардиналите, сепак, означува пресврт од сегашната официјална позиција на Ватикан. Во изјавата од 2021 година, Конгрегацијата за доктрина на верата отворено рече дека црквата не може да ги благослови заедниците на хомосексуалците бидејќи „Бог не може да го благослови гревот“.

Во своето ново писмо, Франциск повтори дека бракот е заедница меѓу маж и жена. Но, како одговор на прашањето на кардиналот за хомосексуалните заедници и благослови, тој рече дека „пастирската милост“ бара трпение и разбирање и дека без оглед на тоа, свештениците не можат да станат судии „кои само негираат, отфрлаат и исклучуваат“.

Тој истакна дека има ситуации кои објективно се „морално неприфатливи“. Но, тој рече дека истата „пастирска милост“ бара да се третираат луѓето како грешници кои можеби не се целосно виновни за нивните ситуации.