ПРОШТАЛНА

(на жена ми)

Понекогаш ќе ти доаѓам на сон,

како нечекан и несакан гостин.

Не ме оставај ти надвор, на патон

– вратата не ја лости.

 

Ќе влезам тивко, кротко ќе седнам,

ќе вперам поглед во мракот да те видам.

Кога ќе се нагледам –

ќе те бакнам и ќе си отидам.

Никола Јонков Вапцаров

(песната ја напишал непосредно пред да биде стрелан)