Сергеј Лавров добил провокативна порака на самитот на ОБСЕ што од денеска се одржува во Скопје.

Ваквата информација ја пренесуваат и медиумите во соседството а е објавена на Фејсбук страната на Амбасадата на Русија во Скопје.

На социјалните мрежи е објавено дека министерот за надворешни работи Сергеј Лавров добил порака дека неговото место на самитот на ОБСЕ, што почна во македонскиот главен град, е „резервирано за НАТО“.

Реагирала и портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, која истакнува дека на масите во салата има јасна манифестација на она за што зборува Лавров.

„На масите во салата за состаноци на Советот на министри за надворешни работи на ОБСЕ има јасна манифестација на она за што зборуваше Сергеј Лавров во своето обраќање: „Под притисок на САД, логиката на ОБСЕ се заменува со агресивната идеологија на НАТО“, е наведено во реакцијата на Захарова.