Руската православна црква како „катастрофа и раскол“ ја нарече  историската одлка на цариградската патријаршија да ја признае Украинската црква за независна од Москва.

„Цариградската патријаршија донесе катастрофална одлука, во прв ред за себе и за целиотправославен свет, изјави Александар Волков, портпарол на рускиот патријарх Кирил. „Тоа што се случи е легализација на расколот,додаде  тој – Цариградската патријаршија јапремина црвената линија.
Руската православна црква прекина односи со Екуменската патријаршија поради нивната одлука за автокефалност на Украинската православна црква, рече Волков.

Украинскиот претседател Петро Порошенко изрази задоволство од долуката на Цариградската патријаршија и го поздрави „крајот на империјалистичките илузии и шовинистички фантазии“ на Москва.