Млад човек е осомничен дека се обидел да убие свештеник за време на служба во Пенсилванија паднал на подот кога пиштолот не испукал, соопшти полицијата.

Бернард Јуниор Полит (26) бил сослушан во полиција.

“Господ ми рече да го направам тоа. Планирав да чекам полицијата да ме уапси”, рекол Бернард.

Инцидентот се случил во црквата на Исус Христос во Норт Бредок, нешто по 13 часот.

Осомничениот Бернард Јуниор Полит (26) влегол во црквата и се обидел да го убие свештеникот Глен додека тој служел, пишува Sky news.

Сè е забележано од камерите, додека свештеникот во живо ја пренесувал богослужбата.

За среќа, пиштолот не можел да испука, па свештеникот и еден верник успеале да го разоружаат напаѓачот.

„Благодарен сум на Бога што се уште сум тука, бидејќи тој го повлече чкрапалото“, изјавил свештеникот за американските медиуми.

Отец Глен рече дека напаѓачот се насмеал пред да го повлече пиштолот.

„Почнав да проповедам и наеднаш од левата страна го видов како се движи од задната страна кон предната страна на црквата. Застана и ми се насмевна“, рекол свештеникот.

Следниот момент видел дека младиот човек држи пиштол.

„Во тој момент единствено што можев да направам е да трчам и да барам заштита“, рекол свештеникот.

Тој му се заблагодари на верникот кој скокнал да го задржи напаѓачот.

„Можеше да умре, но тој човек се жртвуваше, тој е херој“, додал свештеникот.

Осомничениот за нападот е уапсен. Мотивот се уште не е познат.