САД престануваат со издавање патни исправи, освен во случаи на итна потреба, јави Си-Ен-Ен.

Под итна нужда се смета прашањето на „ живот и смрт“, а целта е да се запре ширењето на коронавирусот.

Примери на итни случаи ќе се сметаат патувања заради сериозни болести, повреди или смрт во потесното семејство.

Кандидатите ќе мора да го направат патувањето во рок од три дена, а за да можат да заминат ќе мора да приложат и доказ.

Во САД во моментов 40 сојузни држави на своите граѓани им нареди да останат во своите домови.