Сослушување во американскиот претставнички дом за недостатокот на инсулин за сите на кои тој им е потребен во САД. Извонреден сенаторот Џон Кенеди. Можеме да го искористиме неговото искуство од ова сослушување за нашиот случај на „Онкологија“.  Прочитајте го транскриптот и погледајте го видеото:

СЕНАТОР КЕНЕДИ:

Нашите сведоци: Д-р Ковалски, ви благодариме што дадовте толку многу. Дали некогаш сте го слушнале изразот „бла бла бла“? Што значи тоа?

Д-Р КОВАЛСКИ (директор на JDRF, глобален лидер во истражувањата за дијабетис):

Бла бла бла? И така натаму и така натаму?

СЕНАТРП КЕНЕДИ:

Да, имавме толку многу „бла бла бла“ за прифатлива цена на инсулин, не од луѓе како вас, туку од нас. Д-р Роџерс, ви благодариме што дадовте толку многу. Да ви поставам прашање: дали имате здравствено осигурување?

Д-Р РОЏЕРС (директор на Националниот институт за дијабетес и дигестивни и бубрежни заболувања, еден од 27-те институти кои го сочинуваат Националниот институт за здравје на Соединетите Држави)

За среќа, како вработен во владата, имам здравствено осигурување.

СЕНАТОР КЕНЕДИ:

И тоа е прилично добро, нели?

Д-Р РОЏЕРС:

Добро е, сенаторе.

КЕНЕДИ:

Сега, што мислите, кому му е потребен прифатлив инсулин? Што мислите, на кого му треба ограничување на цената на инсулинот на 30 долари или повеќе? Вие или неосигуран човек?

Д-Р РОЏЕРС:

Мислам дека личноста која е помалку способна да си го дозволи веројатно ќе има поголема корист.

КЕНЕДИ:

Да, имаме 30 милиони луѓе кои се неосигурани во оваа земја, а некои од нив се и дијабетичари. Сега, сенатор Шахин и сенатор Колинс имаат одличен закон. Сенаторот Ворнок и јас имаме закон и за инсулин. Тој се нарекува акт за пристапен инсулин сега, и ние соработуваме со сенаторот Колинс и сенаторот Шахин. Нашиот закон ќе ги покрие сите, без разлика дали имате здравствено осигурување или не сте неосигурени, бидејќи многу луѓе се неосигурени. Сега, ги познавам нашите компании за здравствено осигурување, и Бог да ги благослови, тие се обидуваат да работат со нас за да ја намалат цената на инсулинот, и тие ги имаат овие програми, ги нарекуваат програми за помош на пациенти. Значи, ако не сте осигурени и не можете да си дозволите инсулин, тие ќе работат со вас. Но, дали некогаш сте се обиделе да аплицирате за една од тие програми? О Боже. Прво, процесот на аплицирање. Има толку многу, можете да скриете мртво тело таму, а никој никогаш нема да го најде.

Број два, тие го праќаат лекот на вашиот лекар, не на вас. Значи, ако се вработите или немате работа, треба да потрошите пари на возење до вашиот лекар, веројатно треба да му платите на вашиот лекар за да ги земе лековите. Мислам, тоа е посебен вид на глупост. Ги опфаќа само овие бесплатни програми, покрива само една или две форми на инсулин. И ќе ти дадат евтин инсулин, можеби бесплатен инсулин, за еден месец, три месеци, или во најдобар случај годишно. А потоа, по една година, одите за еден ден, и наместо 30 долари, тоа е 567,23 долари. А ти велиш: „О Боже, морам да одам да продавам крвна плазма за да можам да си ја дозволам“. Треба да бидеме доволно паметни за да го сфатиме ова. И цената – мислам дека може да се направи за 250 милиони годишно. И јас не зборувам за преземање обратна хипотека на Алјаска и позајмување повеќе пари. Зборувам да ги најдеме во нашиот буџет. Дозволете ми да ви поставам брзо прашање. Веројатно не го знаете одговорот – морав да го побарам. Но, ако почнам да бројам милијарда дполари токму сега, токму овој момент, и бројам по еден број во секунда: еден, два, три, четири, пет… И би броел цел ден и цела ноќ, би броел и под туш, и би броел меѓу оброците… Продолжувам да бројам и бројам. Што мислите, колку време ќе ми треба да избројам до милијарда? За една милијарда би ми биле потребни 32 години. Ќе биде 2055. Не би стигнал. Сега, знаете колку е голем федералниот буџет? Тоа е само 1 милијарда, луѓе. Федералниот буџет е 6 трилиони секоја година, а не можеме да најдеме 250 милиони за да ја ограничиме цената на инсулинот? Ајде да го направиме. Нема повеќе „бла, бла, бла“….