Кога некој ќе рече „ЕУ“, многумина прво помислуваат на Европа. Но, ова не е сосема точно! Европската Унија има само дваесет и седум земји-членки, и иако некои европски земји имаат долга, богата историја со нивните братучеди од ЕУ, тие одлучија да останат надвор од Унијата. Ова е случај со Швајцарија, Норвешка и Исланд. Но, зошто овие три земји, кои се толку тесно поврзани со заедничкиот европски идентитет, не се дел од ЕУ?

Да погледнеме каде се овие три земји на мапата.

На прво место е Норвешка. Оваа нордиска нација се наоѓа токму на врвот на Скандинавскиот Полуостров, со директен пристап до Северното Море, Арктичкиот круг и почетокот на Балтичкото Море. Норвешка се граничи со две членки на ЕУ – Финска и Шведска.

Втора е Исланд. Исланд е убедливо најизолираната од европските нации, при што многу изработувачи на карти за жал забораваат да го вклучат во нивните скици на континентот. Најблискиот сосед на ЕУ е Ирска, оддалечена преку 1.400 километри.

Трета е Швајцарија. Ова е земјата за која многумина забораваат дека не е дел од ЕУ, бидејќи се наоѓа во срцето на континентот и е опкружена со централни држави на ЕУ – Франција, Германија, Италија и Австрија сите ја делат границата со овој алпски рај.

Ајде да го погледнеме односот на секоја од овие држави со Унијата и зошто тие одлучија да не се приклучат.

Норвешка направи обиди да се приклучи на ЕУ во два значајни прилики. Првично, земјата аплицираше за да се приклучи на она што тогаш се нарекуваше Европска економска заедница (ЕЕЗ) во 1962 година. Меѓутоа, кога Франција, под претседателот Шарл де Гол, стави вето на апликацијата на Велика Британија за приклучување кон ЕЕЗ во 1963 и 1967 година, кандидатурата на Норвешка беше индиректно погодена. Бидејќи апликацијата на Норвешка беше зависна од членството на Велика Британија, заедно со апликациите на Данска и Ирска, Норвешка одлучи да ја суспендира својата апликација. На крајот, преговорите успешно завршија во 1972 година, што доведе до референдум каде норвешкиот народ гласаше против приклучувањето. На следниот референдум во 1994 година, Норвежаните гласаа против членството во ЕУ, иако со помала разлика. Оттогаш, Норвешка не се залага активно за членство.

Неколку фактори придонесуваат за колебањето на Норвешка да се приклучи на ЕУ. Големиот проблем е рибата. Норвешка става значителен акцент на одржувањето на контролата врз нејзиниот рибарски сектор, кој е витален дел од нејзината економија. Доколку Норвешка сакаше да се приклучи на ЕУ, ќе мора да ја следи Заедничката политика за рибарство на ЕУ (ЗРП). Оваа политика ќе им овозможи на другите земји од ЕУ да ловат риба во норвешките води, иако со строги правила. Дополнително, Норвешка ќе биде предмет на системот за вкупно дозволен улов на ЕУ, дизајниран за одржливо управување со рибниот фонд, што може да се разликува од Норвешките начин на управување.

Постојат и економски грижи надвор од рибарството. Огромните природни ресурси на Норвешка, особено нафтата и гасот, играат клучна улога во нејзината економија. Некои Норвежани се загрижени дека членството во ЕУ може да влијае на автономијата на земјата над овие ресурси.

Потоа, тука е националниот суверенитет. Многу Норвежани се претпазливи околу отстапувањето на аспекти на нивниот суверенитет на Брисел и на пошироката административна структура на ЕУ.

Па што е со Исланд?

Исланд поднесе барање за влез во ЕУ во 2009 година, како последица на финансиската криза, при што многумина веруваа дека членството може да понуди поголема економска стабилност. Меѓутоа, со промената на владата во 2013 година, правецот на земјата кон пристапување во ЕУ се смени, а процесот на аплицирање запре. Главната причина во двоумењето на Исланд, слично на Норвешка, е желбата да се заштити нејзината витална рибарска индустрија од потенцијални нарушувања во рамките на Заедничката политика за рибарство на ЕУ. Надвор од рибарството, загриженоста за одржување на националниот суверенитет, потенцијалните влијанија врз малиот, но заштитен земјоделски сектор и предностите од контролата врз сопствената валута, исто така, влијаеа на дебатата. Додека Исланѓаните никогаш не гласале на референдум конкретно за членство во ЕУ, јавното расположение се промени со текот на времето, под влијание и на домашните и на меѓународните настани, вклучувајќи ја и руската инвазија на Украина.

Конечно, ја имаме Швајцарија.

Швајцарскиот народ традиционално покажува ограничен интерес за влез во ЕУ. Во раните 1990-ти, владата навистина го следеше барањето за пристап во Европската економска област (ЕЕА) – чекор кон членство во ЕУ – но по отфрлањето од швајцарското гласачко тело на референдумот во 1992 година, овој обид беше суспендиран. Всушност, во 2018 година, едно истражување покажа дека само 3% размислуваат за можност за пристапување во ЕУ. Оваа неподготвеност произлегува не само од нивната посветеност на неутралност, туку и од нивните уникатни политички и економски околности. Системот на директна демократија во Швајцарија, каде клучните одлуки често се ставаат на јавни референдуми, го прави проблематично отстапувањето на секоја моќ за одлучување на Брисел.

Со текот на годините, Швајцарија преговараше со неколку билатерални договори со ЕУ, давајќи им многу од придобивките од единствениот пазар без воочените недостатоци на целосниот членство. Овие договори, за многумина во Швајцарија, го претставуваат „најдоброто од двата света“. Тие овозможуваат економска соработка додека ја зачувуваат швајцарската автономија. На пример, Швајцарците ја негуваат својата финансиска автономија, особено со оглед на статусот на земјата како глобален банкарски и финансиски центар. Така, загриженоста за регулативите на ЕУ кои потенцијално влијаат на овој сектор игра улога.

Но, што е со сега? Какви договори имаат овие земји со ЕУ во денешно време? Ниту една од трите земји не е технички дел од ЕУ, но тие се тесно поврзани на различни начини. Сите три земји се дел од Шенген зоната, што го олеснува патувањето преку границите без пасоши. Сепак, ова автоматски не дава право на работа; може да бидат потребни дополнителни дозволи. И Исланд и Норвешка се членки на Европската економска област (ЕЕА), што им овозможува да учествуваат на пазарот. Ова значи дека тие треба да придонесат во буџетот на ЕУ, да усвојат одредени закони на ЕУ без директно претставување во Европскиот парламент и да се ослободени од некои политики на ЕУ – особено во области како што е риболовот. Швајцарија, од друга страна, пристапува до делови од пазарот преку серија билатерални договори со ЕУ. Сите три, заедно со Лихтенштајн, се членки на Европската асоцијација за слободна трговија (ЕФТА). Основана во 1960 година како алтернатива на тогашната Европска економска заедница, која подоцна еволуираше во ЕУ, ЕФТА имаше за цел да ја промовира слободната трговија и економската интеграција. Првичните членки ги вклучуваа Данска, Норвешка, Швајцарија, Шведска, Австрија, Велика Британија, а подоцна се приклучи и Португалија. Денеска останаа само четири членки: Швајцарија, Норвешка, Лихтенштајн и Исланд. ЕФТА ја промовира слободната трговија меѓу своите членки и со другите земји, а нејзините членки тесно соработуваат со ЕУ, обезбедувајќи непречена трговија и соработка низ Европа.

Значи, големото прашање е: која од овие три земји има најголема веројатност да се приклучи на Европската Унија? Не веруваме дека некоја од овие три земји ќе се приклучи на ЕУ во скоро време, но сигурно знаеме дека Швајцарија воопшто не е заинтересирана за оваа идеја. Јавното мислење за приклучувањето е неверојатно ниско, а посветеноста на земјата на неутралност е едноставно премногу жестока. Би биле потребни низа масивни геополитички настани за да го пренасочат швајцарскиот народ на страната што ја поддржува ЕУ. Севкупно, Исланд е веројатно со најголемата веројатност да се приклучи. Бидејќи веќе е дел од ЕЕА, има блиски врски со ЕУ и никогаш не бил одржан одлучувачки референдум за пристапување. Рецесијата од 2009 година, исто така, му ја покажа на исландскиот народ вредноста што ја нуди економската унија на ЕУ, а руската инвазија на Украина многумина бараат солидарност кај нивните европски соседи. Сепак, не гледаме голема причина за која било од овие земји да се приклучат во моментов! Сите тие уживаат во блиските односи со ЕУ, учествуваат во многу нејзини договори и придонесуваат на свој начин во европскиот проект.