Празникот на Света Троица се нарекува Педесетница, затоа што Слегувањето на Светиот Дух на Апостолите се извршило во педесетиот ден по Христовото Воскресение. Празникот христијанска Педесетница содржи во себе двојно торжество:

– во слава на Пресвета Троица и

– во слава на Пресветиот Дух, Кој видливо слезе на Апостолите и го запечати новиот, вечен завет на Бога со луѓето.

Првиот ден на Педесетница, т. е. неделата, Црквата го посветува првенствено во слава на Пресвета Троица; и овој ден во народот се нарекува Троицин ден, а вториот ден, т. е. понеделникот – е во слава на Пресветиот Дух, заради што и се нарекува Духовден.
Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан. Куќата во која тие пребиваат еднодушни одеднаш е преисполнета со шум од небото, сличен на силен ветар, а разделени јазици, како огнени, се спуштаат врз секого од учениците. Од ова тие се исполнуваат со Дух Свети и почнуваат да го благовестат Евангелието на разни јазици, онака како што Светиот Дух им даваше да изговараат.

За разлика од мистиката на Успението на Пресвета Богородица, на пример, при доаѓањето на славата на Господ и другите одондестрани и чудесни појави кое им се открива како видение на некои од присутните, настаните на Педесетница стануваат очигледни за сите, не само за достојните. За да ги видат, на ерусалимјаните не им беше неопходен духовниот вид, иако на виденото не дадоа сите еднаков духовен одговор. Значи, зборувањето на сите јазици на кои луѓето од Ерусалим зборуваа (бидејќи во него живееја дојденци од разни краеви) едни го гледаа како прекрасно чудо, други како знак на пијанство. Петар вдахновено го објаснува настанот и ги упатува на пророштвата за овој настан до Избраниот народ дојдени преку Пророкот Јоил. Благовеста на Петар допре до срцата на многубројните луѓе што го чуја и тие го примија покајанието заради името на Исуса Христа. Во тој ден се крстија и присоединија кон Црквата Христова околу три илјади души.
Оттогаш наваму Педесетница се смета за роденеден на црквата Божја.

За првпат по падот човекот ипостасно Го прима Светиот Дух и ја добива полната и реална можност да живее според благодатта.

Тропар на празникот:
Благословен си, Христе Боже наш, Ти ги направи премудри риболовците, испраќајќи им го Светиот Дух; преку нив ја улови Вселената, Човекољупче, слава Ти.
За многу години!