Свадбата на Коле и Ленча Велкови во 1928 година во Кавадарци била позната како прва во овој град на која невестста била со кола донесена в црква на венчавка.

Сведоштва за минатото во Тиквешко, како и фотографии за настани од минатото на овој регион, поседува историчарот Петре Камчевски, кој ги објавува под наслов „Кавадарци низ стари фотографии“, а досега организирал и повеќе изложби со оваа тематика.