Иако претходно најави општи избори во Велика Британија за крајот на годината, премиерот Риши Сунак најави дека жителите на оваа земја ќе излезат на гласање на 4 јули.

Тој побара од кралот Чарлс да го распушти Парламентот, што ќе се случи на 30 мај.

Сунак ја презеде функцијата по краткиот мандат на Лиз Трас и е првиот британски премиер со индиско потекло.

Во говорот пред резиденцијата на премиерот во лондонската Даунинг стрит, Сунак изјави дека „време е Велика Британија да избере во кого верува“.

Тој размислуваше за тоа како конзервативните влади се справија со пандемијата на Ковид 19, војната во Украина и зголемената инфлација во Велика Британија.

„Се водам од фактот дека треба да го направиме она што е правилно за нашата земја, а тоа не е лесно. Не можам да кажам дека тоа е политика на Лабуристичката партија, бидејќи не знам што нудат тие, а искрено мислам дека и вие не го правите тоа“, рече Сунак.

За време на говорот на Сунак од звучниците пред портата на резиденцијата се слушаше песната „Things Can Only Get Better“, која лабуристите ја користеа во успешната изборна кампања на Тони Блер во 1997 година.

Актуелниот лидер на Лабуристичката партија Кир Стармер изјави дека „овие избори се она што го чекаше Велика Британија“ и при своето обраќање пред медиумите неколку пати го повтори зборот „промена“.