Вчера, 18.04.2024 година, беа пресоблечени моштите на свети Јован Руски во Неа Прокопион на островот Евија. Пресоблекувањето на моштите е ретка церемонија која секогаш се случува зад затворени врати на храмот и моштите повторно беа пресоблечени по 19 години на неотповиклива молба на самиот свети Јован Руски, со што светителот пројави уште едно свое чудо.

Пресоблекувањето се случува во бела облека по чудесното појавување на светецот на неколку верници кои ги замолил да му дадат замена бидејќи старата облека била истрошени во претходните 20 години, како што им рекол светецот, од неговото постојана движење да ги посети и да им помогне на сите што му се молат за помош. Според отец Јоаники од Евија, во храмот веќе пристигнале 35 писма од верници од различни краишта во кои се бара светецот да ја замени старата сина облека со бела.

Тоа и било сторено вчера.